De Kerk van H. Clemens: De kerk van de H. Clemens in Hulsberg is zeker een bezoek waard. Deze dateert gedeeltelijk uit 1820 en het ontwerp is van de architecten Jan Stuyt en Jos. Het kerkgebouw is gesitueerd op een kerkheuvel en wordt grotendeels omgeven door een kerkhofmuur.

 

Kasteel Wijnandsrade: Het huidige kasteel Wijnandsrade ligt in de gemeente Beekdaelen. Het is een gedeeltelijk omgracht gebouw bestaande uit drie vleugels om een binnenplaats. Achter het kasteel ligt een motte, omgeven door de kasteelgracht.  Op deze motte, een kunstmatige heuvel, heeft het oorspronkelijke slot gestaan. Naast het kasteel ligt een kasteelhoeve, de vroegere borchhof, bestaande uit drie vleugels rond een grote binnenplaats. De motteburcht wordt voor het eerst vermeld in de twaalfde eeuw.

H. Dionysius kerk Schinnen: Oorspronkelijk was deze kerk een kleine Romaanse dorpskerk. Het oudste gedeelte van de kerk, het middenschip, en het benedenstuk van de toren stammen uit de 11e en 12e eeuw. Aan het gebruik van de stenen is nog te zien dat de toren twee maal is verhoogd, in 1829 en in 1916.

 

Kerk Sweikhuizen: De Sint-Dionysius en Odiliakerk in het Nederlands-Limburgse dorp Sweikhuizen is een rooms-katholieke kerk in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Schinnen en gebowd in 1793. De kerk ligt aan de Kerkstraat en aan de hoofdweg door het dorp van Puth naar Geleen. Het gebouw is een kruiskerk en bestaat uit een eenbeukig schip, een transept, een driezijdig gesloten koor en een dakruiter met ingesnoerde spits op het schip. Het schip heeft een gestukadoord ribgewelf. Het gebouw is opgetrokken in baksteen met op de hoeken mergelstenen. Het kerkgebouw is een rijksmonument en is gewijd aan Sint-Dionysius en Odilia. In 1953-1954 werd het huidige koor en transept gebouwd naar het ontwerp van architect Joseph Franssen. Tevens werd er een sacristie aan de noordzijde gebouwd.

De St. Bavo kerk: Deze kerk werd in 1763 gebouwd. Bij de bouw van de toren werd gesteld dat hij zo hoog moest zijn dat zijn klokken over de hele parochie te horen waren.  Na de bouw van de kerk werd de plaatselijke pastorie gebouwd; gelegen aan een voorpleintje met poortdeur waarboven een sluitsteen met het jaartal 1774.

De Sint-Remigiuskerk is in Schimmert gelegen in de gemeente Beekdaelen. De kerk is gewijd aan Remigius van Reims. Zowel de kerk alsook de pastorie zijn beide rijksmonument. De kerk is 55 meter lang, 22 meter breed en de toren heeft een hoogte van 65 meter.

In de St. Stephanuskerk bevindt zich het marmeren grafmonument van Willem, Baron van Bongart, een legerofficier die in 1631 in Leipzig sneuvelde. Aan het westen grenst de kerk aan de slotgracht van kasteel Wijnandsrade, aan de oostkant ligt een vijver.

Landgoed Aalbeek: Het prachtige landgoed midden in Aalbeek kent een roerige geschiedenis. Van de oorspronkelijke gebouwen is alleen nog het neoclassicistische, gerenoveerde koetshuis Villa Aalbeek over. Op het voormalige landgoed staan nog enkele zeldzame bomen, waaronder een enorme mammoetboom met een omtrek van bijna vijf meter! Vlakbij Villa Aalbeek staat een zuil met het Latijnse opschrift ‘Aalbeek centrum orbis’: Aalbeek als centrum van de wereld, vanwege de centrale ligging in Zuid-Limburg en West-Europa, ‘de oude wereld’.

Kasteelboerderij Huis Terborgh, ook wel Huis Schinnen genoemd, ligt in het Geleenbeekdal in het buurtschap Heisterbrug in de gemeente Schinnen. Het staat in het huidige Landschapspark Graven en is te vinden op de route van het Pieterpad. In Madurodam staat een replica van het kasteel. Het huidige kasteel is een gesloten hoeve bestaande uit vier, uit bakstenen opgetrokken, vleugels rond een grote binnenplaats. Enkele gebouwen doen nu dienst als vakantie appartement en als gasterij.

Vakwerkhuizen Terstraten: Ze liggen als witte pareltjes verspreid in het prachtige Zuid-Limburgse landschap: de vakwerkwoningen en vakwerkboerderijen. Het 'skelet' van de woningen is gemaakt van hout, stenen, stro en leem. Tot 1850 was dit de normale wijze waarop huizen gebouwd werden. Tot in de vorige eeuw onderhielden boeren deze witte huizen met houten raamwerk zelf. Terstraten is in 1969 aangewezen als beschermd dorpsgezicht vanwege de vele goed bewaarde vakwerkboerderijen en spekhuizen. Het gehucht staat bekend als een waar schildersparadijs. In 1952 werd één van de schuren in het gehucht gesloopt, om later weer opgebouwd te worden in het Nederlands Openlucht-museum in Arnhem.

 

 

Kasteel Amstenrade: Kasteel Amstenrade ligt in de gelijknamige plaats Amstenrade in de gemeente Schinnen en vormt een van de mooiste voorbeelden van neoclassicisme. Het kasteelinterieur is rijk gedecoreerd door Luikse kunstenaars.  De eerste vermelding van Amstenrade dateert uit een akte uit 1271. In de late twaalfde en het begin van de dertiende eeuw was voor het eerst sprake van een burcht van de Heren Van Amstenraedt, vermoedelijk gesticht door het geslacht De Vrien.

 

Nonke Buusjke:  Aan de rand van de Schinveldse Bossen ligt Nonke Buusjke, een verzameling Zuid-Limburgse vakwerkhuizen uit het begin van de vorige eeuw.  De gerestaureerde vakwerkboerderij, het bakhuis, de stroopstokerij, de timmerwerkplaats, het weefhuis, de klompenmakerij en de schoenmakerij zijn authentiek ingericht. Het nieuwe sfeervolle hoofdgebouw, het Thei Berkershoes, is geschikt voor exposities, (muzikale) uitvoeringen, workshops, lezingen, bijeenkomsten, vergaderingen en aangewezen als bijzondere trouwlocatie.

 

Mijnspoorverleden: Het Mijnverleden heeft in Zuid-Limburg en vooral in de Westelijke Mijnstreek een onuitwisbare indruk achter gelaten. De gedachte aan deze periode mag uiteraard nooit verloren gaan. Het oude Mijnspoor van Schinnen tot Hoensbroek is hiertoe speciaal ingericht. Langs het zogenaamde Mijnspoorpad zijn in totaal 8 rustbankjes compleet in Mijn-verleden-stijl geplaatst. In de buitengebieden van Schinnen, op een steenworp afstand van de Muldersplas, zijn verder 20 educatieve Mijnspoorpalen geplaatst. Elke paal herinnert via een prikkelende vraag naar het Mijnverleden van deze regio. De Mijnspoorlocatie is te vinden via de Beekdaelen Route (code SC09 op de Parkstad-wandelkaart) van de gemeente Schinnen. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb