Beekdaelen staat bekend om haar groot aantal activiteiten, zowel binnen als buiten. Wij zetten alle activiteiten op een rijtje:

(Let op: Door corona kunnen activiteiten niet doorgaan, of kunnen locaties gesloten zijn. Kijk op de website van het RIVM voor actuele informatie)

 

  • De Alfa Brouwerij (Thull, Schinnen):  De open haard brandt, door de majolica tapkranen stroomt het Edel Pils en Joseph Meens ontvangt je in het proeflokaal. Een tijd waarin bloemetjesbehang nog hip was en een houten lambrisering nog de standaard. 

    Waan je in de wereld van toen en ontdek de geheimen van de bron! De medewerkers verzorgen rondleidingen met proeverij van woensdag t/m zondag, voor meer informatie en reserveringen kun je op de website kijken.

  • Dorpsbrouwerij De Maar (Jabeek) De brouwerij brouwt vier speciaalbieren: Jabeeks blond, Bengelder Bengel, Genhoutsgenot en witte Juffer. De brouwerij is gevestigd in een carreboerderij uit 1850. Presentaties betreffende het brouwproces, workshop brouwen of gewoon een terrasbezoek met kleine kaart behoren tot de mogelijkheden. Bezoek de website voor verder informatie.
  • Tims mobile escape room 
  • Vakwerkhuizen Terstraten, Ze liggen als witte pareltjes verspreid in het prachtige Zuid-Limburgse landschap: de vakwerkwoningen en vakwerkboerderijen. Het 'skelet' van de woningen is gemaakt van hout, stenen, stro en leem. Tot 1850 was dit de normale wijze waarop huizen gebouwd werden. Tot in de vorige eeuw onderhielden boeren deze witte huizen met houten raamwerk zelf.

    Terstraten is in 1969 aangewezen als beschermd dorpsgezicht vanwege de vele goed bewaarde vakwerkboerderijen en spekhuizen. Het gehucht staat bekend als een waar schildersparadijs. In 1952 werd één van de schuren in het gehucht gesloopt, om later weer opgebouwd te worden in het Nederlands Openlucht-museum in Arnhem.
  • Janssen Molen, De Janssen Molen in Oirsbeek is vernoemd naar de molenaarsfamilie die jarenlang in deze molen heeft geleefd en gemaald. Het terrein waar de molen is gebouwd vormt een ideale plek voor een windmolen. 

    Het is een plateau waarvan de voet redelijk steil overgaat in een zandweg. Vanaf dit plateau gezien is de molen er een van het type grondzeiler, maar vanaf de voet van het plateau is een inrit uitgegraven. Daardoor lijkt hij aan die zijde een beltmolen.

  • De Mulderplas, De Mulderplas veranderde van een zwarte afvalvijver naar een waar natuurmonument. De steenkolenmijnen waren verantwoordelijk voor de voormalige situatie. 

    Een grondige sanering was zo effectief dat er weer volop vissen zwemmen in de Mulderplas. Hier wordt zowel door de visvereniging als door de ijsvogel dankbaar gebruik van gemaakt. 
    Bij de Mulderplas ligt de Muldermolen en de Alfa bierbrouwerij, één van de weinige grote familiebrouwerijen in Nederland. Zo is hier gelegenheid genoeg om na je ontdekking van dit natuurgebied een verfrissende pauze te nemen… 

  • De Auw Stoof, De Auw stoof is gelegen in het dorpje Schimmert. Hier vindt de vervaardiging van ambachtelijke streekproducten plaats en tevens is er voor bezoekers gelegenheid tot aankoop van deze producten. De Auw Stoof organiseert onder andere: Themaworkshops in de kookstudio.
     Gepassioneerde uitleg over de vervaardiging van de producten met proeverijen in het gezellige proeflokaal.
    Genieten van streekgerechten in de kookstudio na een wandeling in het mooie heuvelland.
  • Atelier Creatuurtje, Grotendeels probeert Myriam Deurenberg, als autodidact, de schoonheid van dieren in diverse materialen uit te beelden. In keramiek, brons, speksteen en mergel, vilt en nu ook in glas. Het toepassen van diverse materialen in één beeld geeft vaak net wat extra’s aan de uitstraling.  In het atelier biedt Myriam Deurenberg ook aan kinderen en volwassenen de mogelijkheid om de verschillende materialen uit te proberen en enthousiast te maken, creatief bezig te zijn. De vrijheid om eigen ideeën uit te werken staat voorop. In de vaste kindergroepjes leert Myriam Deurenberg kinderen dat er ook met goedkoop of zelfs afvalmateriaal leuke dingen gemaakt kunnen worden en dan gaan ze na twee uur gezellig bezig te zijn geweest trots met hun knutselwerkje naar huis. Kinderfeestjes zijn ook mogelijk. In de diverse groepen volwassenen wordt meestal gewerkt met handgevormde keramiek. Biscuit- en glazuur stook is mogelijk. Regelmatig wordt er door cursisten ook een andere techniek geprobeerd, zoals glasfusen of vilten. Door het zien van de bezigheden van andere cursisten is er stimulatie over en weer. Regelmatig, vaak op verzoek van cursisten, vinden er workshops plaats. Hier kan altijd bij aangeschoven worden. Workshops worden ook bekend gemaakt op de website onder nieuwsbrieven. Een bijzonder en creatief uitje, een zussen- of familiedag? Er is veel mogelijk in het atelier door de keuze uit diverse materialen. Na een bezoek op de website of een kijkje in het atelier wordt er zeker een leuke activiteit gevonden!
  • Bezoek de Sint Remigiuskerk en ontdek de geheimen van het christelijk geloof!
  • Bezoek de Beukenberg in Oirsbeek, waar biodiversiteit en vergezichten samenkomen! Hier heb je een 360 graden uitzicht met vergezichten zoals Maasbracht, of juist Aken. Leer van alles over de biodiversiteit of geniet van een zelf-meegebrachte lunch!
  • Bezoek de Sint Stefanuskerk en leer alles over het Christelijk geloof! 
  • Neem een kijkje bij Landgoed Aalbeek en geniet van de Historie en het leven van de 'rijke'. 
  • Neem een kijkje bij het Boerderij-en Heemkunde Museum in Schimmert en kom alles te weten over hoe de landbouw is begonnen, en zich heeft voortgezet.
  • Bezoek de Eerste Limburgse Zweefvlieg Club en geniet van het terras van de zweefvliegtuigen of ervaar zelf hoe het is om Schinveld van boven te zien. 
  • Neem plaats op de bankjes van het Fatima Kapel in Oirsbeek en ontspan je!
  • heb jij de Beltkoren Molen al gezien? Kom te weten hoe tarwe wordt gemaakt of geniet van de omliggende natuur. 
  • Ontdek het Mijnspoorpad en leer alles over het Mijnverleden in Limburg. 
  • Leer alles over het christelijke geloof in de St. Bavokerk. 
  • Ontdek de Wanenberg en 'Waan' je in de natuur en het uitzicht van 100 meter boven NAP. 
  • Neem een kijkje op Manege Blauwe Steen en dompel je onder in de paardenwereld!
  • Bezoek het Bezoekerscentrum Plinthos en laat je informeren over de bosrijke omgeving. 
  • Neem een kijkje op het Archeologisch Rustpunt tussen Aalbeek en Schimmert, waar in het verleden Archeologische  vondsten zijn gedaan. 
  • Als je altijd al wilt weten hoe de heerlijke Limburgse Stroop wordt gemaakt van Canisius; boek snel uw rondleiding op hun eigen website! Proef, leer en leef! deze 3 woorden komen in deze fabriek samen!
  • Neem een kijkje bij het Mariakapel in Schinnen en dompel je onder in het christelijke geloof. 
  • Bezoek Kasteelpark Amstenrade, geniet van de natuur, de historie en de Limburgse Gastvrijheid!
  • In het hart van Limburgs groen ligt Kasteel Wijnandsrade waar je kunt genieten van een heerlijke kop koffie, of van de rijke Historie. 
  • Bezoek Nonke Buusjke en beleef vroeger opnieuw! Geniet van de vakwerkhuizen, het bewerken van het land met paarden of van een kop koffie op het dorpsplein. 
  • Ontdek het christelijke geloof in de kerk van Sweikhuizen, Puth of Schinnen! 
  • Wolfhagen is een buurtschap gelegen in de gemeente Schinnen in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg, aan de voet van de Putherberg.  Het plaatsje kenmerkt zich door een lintbebouwing aan de gelijknamige straat Wolfhagen, die een verbindingsweg vormt met de eveneens tot de gemeente Schinnen behorende plaats Oirsbeek. Het Fabritiushuis (renaissancehuis uit de zeventiende eeuw) is één van de oudste monumenten binnen de gemeente Schinnen, en doet thans dienst als kantoorpand en woonhuis. Rond de zeventiende eeuw werden in Wolfhagen de eerste Bokkenrijdersbendes opgericht. Door armoede gedreven bundelden mensen van allerlei allooi hun krachten en formeerden groepen die vooral middels brandbrieven de gevestigde orde onder druk probeerden te zetten.  De bendeleider van die eerste bokkenrijdersbende was Geerling Daniëls, die destijds in Wolfhagen woonde. Omdat de gevestigde orde de Bokkenrijders als criminelen bestempelde, werden velen van hen nadat ze gevangen waren genomen vastgezet in de kerkers van Kasteel Terborgh en na veroordeling terechtgesteld (opgehangen) in het nabijgelegen Danikerbos. Wolfhagen was ook de plaats waar de bokkenrijders rituelen pleegden, getuige de volgende verklaring van een bendelid: 'dat hij de eed heeft gedaan in het boske achter Wolfhagen, toen aldaer een keertse (kaars) in een dode hand staande werd aangestoken en op een neusdoek op de grond gezet, en daar naast een dooske waarin een grote en een kleine geconsacreerde hostie, dat hij gedetineerde moest beloven van geen kameraden te beklappen waar het ook zo dat zij zouden gevangen worden en door de tortuur (martelen) daartoe gedwongen, ten dien einde God afzwerende en de Duivel toe, toen opstekende de twee voorste vingeren en de duim van de rechterhand en zo zij zouden gevangen worden en door de tortuur moesten bekennen en ter dood werden gebracht dat zij alsdan alles zouden herroepen.'

  • Kasteelboerderij Huis Terborgh, ook wel Huis Schinnen genoemd, ligt in het Geleenbeekdal in het buurtschap Heisterbrug in de gemeente Schinnen. Het staat in het huidige Landschapspark Graven en is te vinden op de route van het Pieterpad. 
  • Op het nieuwe plein voor de kerk in Oirsbeek staat vanaf november 2020 een bronzen maquette van de oude dorpskern zoals deze er 100 jaar geleden uitzag. 
     Hub Winkens heeft de oude kern van Oirsbeek de afgelopen vijf jaar zorgvuldig en met heel veel passie in 3D detail getekend. Samen met Hugo Schaffrath, Bart Lendfers en de Vereniging Historie Schinnen is dit burger-intitiatief in opdracht gegeven aan kunstenaar Pierre Habets uit Schinnen heeft de kerk en de huizen eromheen op een schaal van 1 op 500 in detail nagemaakt en in brons gegoten.  
  • Ontdek het christelijke geloof in de kerk van Hulsberg! 
  • Speeltuinen in Beekdaelen:::::
  •  
     

Maak jouw eigen website met JouwWeb